FaceBookTwitter

50 година школе

Наша школа

youtube snimak

CatchCODE апликација

catchCODE

Сајт Техничке школе "15.мај" доживео је редизајн!

Одлично, ово је право освежење! - 65.3%
Није лоше свиђа ми се. - 18.6%
Ништа боље него што је било. - 4%
Мислим да је стари сајт био мало бољи. - 3.3%
Упропастили сте онакав сајт! - 8.8%
Гласање у овој анкети је завршено
јануар 2018
пусчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Посетилаца online

Ко је на мрежи: 13 гостију и нема пријављених чланова

372311
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
14
727
1027
369434
6457
9308
372311

Ваша IP адреса: 54.83.81.52
Серверско време: 2018-01-24 00:24:48

Успех на светском научном фото конкурсу

Европска култура се не може замислити без науке. О томе није довољно говорити, неопходно је и показати - фотографисати и поделити. Први светски научни фотоконкурс се одржан је током новембра 2017. године и Србија је једна од земаља чланица које активно учествују. Организован је од стране енциклопедије Википедија и њиховог складишта медија Викимедија Комонс.

                                                    

На фото конкурсу на тему ”Један на један са науком“, у оквиру Wiki Science Competition ученица одељења III5 Јована Михајловић је победила у категорији микрофотографије. Њен рад жири је прогласио најбољим у Србији, чиме је стекао право на такмичење у светској категорији. Фотографије су рађене дигиталним UBS микроскопом.

               

                             Награђен рад Јоване Михајловић                                                    Јована Михајловић

Позив је био упућен свима који се баве научном фотографијом, микро, макро као и фотомикрографијом, да учешћем на овом фото конкурсу подрже његово одржавање и пруже свој поглед изблиза на природу и разноврсност живог и неживог света.

Иначе, ово је први научни фотоконкурс ове врсте организован у свету. Такмичење је први пут организовано у Естонији, а проширило се на Европу 2015. године. Од ове године представља светско такмичење. Светски научни фотоконкурс 2017 састоји се из два нивоа: локално такмичење сваке земље чланице која активно учествује и светско такмичење, а такмичари су могли да се опробају у пет категорија:

  • Људи у науци
  • Микроскопске фотографије
  • Не-фотографски медији (компјутерски генерисани, слике и видео)
  • Колажи
  • Општа категорија

 Право на учествовање имали су како аматери фотографи, тако и научници и професионални фотографи, који се баве микро и макро фотографијом, као и фотомикрографијом.

 

 

,,Уметничка учионица" у Дому културе

У организацији Дома културе у Прокупљу, 22. децембра организована је "Уметничка учионица ", ревија најбољих сценских приказа прокупачких основних и средњих школа. Ревија је осмишљена као промоција уметничких. програма основних и средњих школа изведених за Дан школе или Светог Саву.
                               

 
Посебну пажњу привукли су чланови драмске секције наше школе који су те вечери драмски приказали једину песму Николе Тесле "Небеска оговарања" и тако истакли значај лика Николе Тесле и његову везу са Србијом и Српством, то је посебно песмом нагласила Анђела Јанковић, која је посебно лепим вокалом оставила снажан утисак на публику.
 
            
         

   Фотографије О В Д Е.

   Видео снимак наступа ученика Техничке школе О В Д Е.

Реализована екскурзија за ученике трећег разреда

 

     Екскурзија за ученике трећег разреда реализована је од 15.10.2017. до 18.10.2017.године, релација Прокупље-Велес-Битољ-Охрид. Уз краћа успутна задржавања и прелазак српско-македонске границе,ученици су најпре посетили археолошко налазиште Стоби где локалним водич представља важност  локалитета. Следеће задржавање је на археолошкој локацији Хераклеа, а затим пут је настављен ка Битољу. Након краћег обиласка у групи ученицима је омогућено индивидуално разгледање града. 

                   

    Другог дана, ученици и наставници крећу ка Охридском језеру туристичким аутобусима. Уз панорамско разгледање језера у музеју на води у пратњи локалног водича разгледају поставку. Након тога, отишло се до манастира Свети Наум, а затим и до Биљаниних извора. Поподневни часови били су предвиђени за обилазак Старог града у пратњи локалног водича.

   Трећи дан екскурзије био је предвиђен за обилазак Струге. У пратњи водича ученици панорамски разгледају град, а затим се  одлази до излаза Црног Дрима из језера. Четвртог  дана ученици и наставници су посетили Скопље.  Уз краћа успутна заржавања у Прокупље стижу у касним вечерњим часовима.

                            

Фотографије се налазе О В Д Е.

 

Реализована екскурзија за ученике другог разреда

 

На дводневно путовање до Копаоника пошло се 3.новембра 2017. На екскурзију је пошло 122 ученика, 7 наставника, лекар, власник агенције, водич и два возача. Организатор екскурзије била је туристичка агенција „LASEN-TOURS“ из Врања.

Прво заустављање аутобуса је на паркингу у близини цркве Лазарице у Крушевцу, задужбину Кнеза Лазара Хребељановића. Ученици су у пратњи власника агенције, водича и разредних старешина разгледали цркву Лазарицу, а затим је локални водич одржао краће предавање. Ово путовање ученици и наставници наставили су ка манастиру Љубостиња. Посету женском манастиру са црквом Успења Богородице обогатило је предавање локалног водича манастира - он упознаје ученике и наставнике са архитектуром и животом једног од најзначајнијих споменика моравске школе.

       

Следи наставак пута ка Врњачкој бањи.  Ученици проводе време у шетњи и за индивидуално разгледање бање, а затим се сви упутили ка манастиру Жича, један од налепших и најзначајнијих српских манастира који по архитектури припада рашкој школи. Уследила је посета манастиру Студеница, задужбини Стефана Немање, једном од најлепших манастира рашке архитектуре. Локални водич ученицима  је говорио о начину рестаурације живописа манастира који је један од највећих споменика светске културне баштине.

На Копаоник ученици и наставници стижу у касним поподневним часовима.

        

Ученици су другог дана слободно време искористили за шетњу по ски стазама прекривеним снегом и да по прелепом сунчаном дану разгледају скијашки комплекс „Конаци-Сунчани врхови“. 

 Фотографије се налазе О В Д Е.

 

Едукативне радионице о предузетништву

У оквиру пројекта“ Омладински едукативни клуб  Прокупље“, ученици одељења IV-4 и IV-5 учествовали су у едукативним радионицама о предузетништву.  Реч је о пројекту  Министарства омладине и спорта, а спроводи га Општина Прокупље у сарадњи са Националном службом за запошљавање и прокупачким школама.

                              

Тридесетак ученика добило је прилику да се упозна са предностима дигиталног маркетинга и могућностима покретања сопственог бизниса. Полазници  који су завршили ову обуку добијају сертификате из области предузетништва и дигиталног маркетинга који ће им помоћи да се запосле у некој фирми, а то значи да ће своје знање моћи да примене и приликом покретања сопственог посла.