FaceBookTwitter

50 година школе

Наша школа

youtube snimak

CatchCODE апликација

catchCODE

Сајт Техничке школе "15.мај" доживео је редизајн!

Одлично, ово је право освежење! - 65.3%
Није лоше свиђа ми се. - 18.6%
Ништа боље него што је било. - 4%
Мислим да је стари сајт био мало бољи. - 3.3%
Упропастили сте онакав сајт! - 8.8%
Гласање у овој анкети је завршено
април 2018
пусчпсн
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Посетилаца online

Ко је на мрежи: 44 гостију и нема пријављених чланова

403120
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
202
192
394
400853
7719
11962
403120

Ваша IP адреса: 54.198.122.70
Серверско време: 2018-04-24 12:22:40

Посете ученика

     Дана 18.04.2018. ученици одељења III-3 посетили су аутобуску станицу Ниш Еxpress у Прокупљу, на иницијативу професора Срђана Јовића. На путу до станице, професор им је указивао на грешке са којима се често сусрећу у саобраћају, као и о правилима која се не поштују. При доласку на станицу, њен значај и оно што је за њу битно као и детаљне податке о самом раду станице изнео је њен шеф Ненад. Након ове посете, ученици су обишли и једну од најсавременијих хладњача у Србији која се налази у граду Прокупљу. Њен извоз има чак и веома успешан међународни карактер. Власник, Саша Богдановић, спровео је ученике кроз њене просторије и објаснио како она функционише. Поред ових посета, остаје обећање професора Срђана Јовића да буде још пуно обилазака фирми у граду и региону.

 

XXV Републичко такмичење саобраћајних школа Србије

На XXV Републичком такмичењу саобраћајних школа Србије, учествовало је 122 ученика из 28 школа из целе Србије. У таквој конкуренцији наши ученици су постигли солидне резултате у појединачној и конкуренцији парова. Најбољи пласман ове године било је 12. место од 25 школа у категорији "возач моторних возила Б категорије". Такмичари који су представљали Техничку школу "15.Мај" на овом такмичењу су:

1. Joвановић Бојан
2. Станојевић Милица
3. Николић Бојана
4. Савић Никола

 

Честитке ученицима школе, професорима и инструкторима који су их припремали за такмичење, као и комплетном колективу Политехничке школе за организацију такмичења.

 

 
 
 
 
 
 
 
 

Учешће на фестивалу ,,Наук није баук 2018"

И ове године, ученици Техничке школе ,,15.мај" учествују на највећем фестивалу науке у Србији - ,,Наук није баук". У два фестивалска дана 30.и 31.марта представили су се поставком ,,Инсекти математичари", која је изазвала велико интересовање посетилаца, нарочито математичара.

         

Посетиоци поставке, на први поглед могли су да помисле да пчеле немају ништа са математиком, међутим, узимајући у обзир све технике и методе, почев од прављења саћа, пчелињег лета, преко рачунања углова, економичност и штедњу материјала од стране пчела, може се закључити да пчеле, не само да би требало, већ морају бити одлични математичари.

           

Паукова мрежа једна је од најгенијалнијих замки у природи – испредена од најмање шест врста свилених нити и направљена математичком прецизношћу. Свака врста паукова увек прави потпуно исту врсту мрежа. Заправо, стручњаци могу да идентификују паукове само према њиховој мрежи. Посетиоци поставке могли су да сазнају на који начин пауци користе математику за ткање мреже.

         

Ове године фестивал обележава јубилеј - десет година постојања. Као и претходних година, интерактивне поставке из различитих научних области водиле су посетиоце на узбудљива путовања кроз нова сазнања, а вредни демонстратори – ђаци и студенти, представили су фасцинантне експерименате, решени да све што они умеју пренесу и на посетиоце. Jу­би­лар­ни фе­сти­вал „На­ук ни­је ба­ук” пам­ти­ће се не са­мо по сво­јим ори­ги­нал­ним са­др­жа­ји­ма и за­ни­мљи­во­сти­ма и по бр­о­ју по­се­ти­ла­ца већ и по то­ме што је ме­ђу уче­сни­ци­ма би­ло и мла­дих из ве­ли­ког бр­о­ја зе­ма­ља овог де­ла Евро­пе – из Бу­гар­ске, Тур­ске, Грч­ке, Ма­ке­до­ни­је, Ре­пу­бли­ке Срп­ске, а ко­ји су при­ка­за­ли сво­ја до­стиг­ну­ћа у обла­сти на­пред­них тех­но­ло­ги­ја и у на­у­ци на ве­о­ма за­ни­мљив и по­пу­ла­ран на­чин.Ове године, на фестивалу је представљена 71 поставка и одржано 31 предавање, а видело их је ви­ше од 20.000 по­се­ти­ла­ца.

                     

Фотографије са фестивала О В Д Е.

 

Met Mobile Challenge такмичење 2018.

У суботу 24. фебруара на Универзитету Метрополитан у Нишу одржан је први дан такмичења за учеснике Met Mobile Challenge такмичења.

Поред радионица које су имали, такмичари су били у прилици да се упознају и размене идеје о мобилним апликација које ће представити на финалу такмичења. Такмичари су такође добили савете од искусних ментора – асистената и студената Факултета информационих технологија Универзитета Метрополитан.

                                   

Ученици трећег и четвртог разреда , смер електротехничар рачунара Техничке школе ,,15.мај" учествују и ове године на овом такмичењу. Екипу трећег разреда чине ученици: Јована Михајловић, Лазар Трифуновић, Денис Стојиљковић и Тадија Петровић (одељење III5), а екипу четвртог разреда чине ученици: Тихомир Миленковић, Милена Тонић и Александар Андрејић (одељење IV5).

                                   


Победнички тим Met Mobile Challengeе такмичења ће бити проглашен у суботу 10. марта 2018. године на Универзитету Метрополитан у Нишу.

 

Успех на такмичењима из математике

Општинско такмичење из математике одржано је 13. јануара 2018.године у Гимназији у Прокупљу. Такмичило се укупно  25 ученика и то: 12 ученика првог разреда, 4 ученика другог разреда, 3 ученика трећег разреда и 6 ученика четвртог разреда. 

Ученици Техничке школе који су се пласирали за окружно такмичење су:

Први разред: Петар Видић (прво место), Илија Мијачић (треће место) (наставник - Слађана Трајковић);

Трећи разред: Тадија Петровић (треће место) (наставник - Слађана Трајковић);

Четврти разред: Симон Стојчић (прво место) (наставник - Миодраг Крстић).

Окружно такмичење одржано је 24.фебруара 2018. у Гимназији у Прокупљу. Укупно 41 такмичар из Прокупља, Блаца и Куршумлије учествовало је у овом нивоу такмичења. Ученици Техничке школе постигли су следеће резултате:

Први разред: Илија Мијачић (друго место), Петар Видић (пето место);

Трећи разред: Тадија Петровић (шесто место);

Четврти разред: Симон Стојчић (прво место).

Како је за топлички округ Друштво математичара Србије прописало да само четири ученика могу да оду на државно такмичење, одлуком окружне комисије учествоваће првопласирани ученици. Ученик четвртог разреда Техничке школе, Симон Стојчић , смер електротехничар рачунара, 10. марта учествоваће у овом нивоу такмичења.