Instagram

Instagram

Наша школа

youtube snimak

50 година школе

CatchCODE апликација

catchCODE

Сајт Техничке школе "15.мај" доживео је редизајн!

Одлично, ово је право освежење! - 65.3%
Није лоше свиђа ми се. - 18.6%
Ништа боље него што је било. - 4%
Мислим да је стари сајт био мало бољи. - 3.3%
Упропастили сте онакав сајт! - 8.8%
Гласање у овој анкети је завршено
јул 2024
пусчпсн
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Посетилаца online

Ко је на мрежи: 28 гостију и нема пријављених чланова

2272713
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
893
1065
893
2255707
29459
53915
2272713

Ваша IP адреса: 44.213.60.33
Серверско време: 2024-07-15 22:50:36

Стручна усавршавања

 

 

Списак програма сталног стручног усавршавања наставника, васпитача и стручних сарадника за школску 2016/17. и 2017/18. годину

 

Планирање, превенција и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у васпитно-образовним установама

 

У суботу 24.фебруара и недељу 25.фебруара 2018. реализован је семинар под називом ,,Планирање, превенција и ефективно/ефикасно реаговање на насиље у васпитно-образовним установама". Семинару је присуствовало 60 наставника Техничке школе. Ова обука налази се под каталошким бројем 65, наставницима доноси 8 бодова и спада у К3 компетенције (подршка развоју личности ученика), приоритет 4. Реализатор је Регионални центар за професионални развој запослених у просвети Ниш.

                         

Општи циљеви семинара: јачање компетенција Тима за заштиту деце и ученика од насиља, у домену превентивног деловања и реаговања у ситуацијама насиља.

Специфични циљеви семинара су: упознавање са полазним основама за планирање превенције – законска регулатива и могући извори података (база података о евидентираним случајевима насиља и ризичним местима, резултати спољашњег вредновања и самовредновања, упитник „Безбедност школског окружења“, специфичности установе; унапређивање квалитета самовредновања кроз идентификовање могућих дескриптора за оне индикаторе у оквиру стандарда 5.3. (за школе-„Школа је безбедна средина за све“); унапређивање методологије за израду Годишњег плана превенције насиља; повећање осетљивости за предикцију могућих последица услед пропуштања корака у процедури и неблаговременог реаговања кад се насиље догоди.

                                             

Теме програма су биле: полазна тачка; самовредновање квалитета безбедности у школи; база података, оквир за израду плана превенције; модел годишњег планирања; реаговање кад се деси насиље.

     

Реализатори семинара: Јасмина Гејо, саветник на радном месту за развојно планирање и координатор за превенцију насиља, Школска управа, Ниш; Милена Младеновић, проф. разредне наставе, ОШ „Учитељ Таса“, Ниш; Младен Јовановић, наставник информатике и рачунарства, ОШ „Свети Сава", Ниш.

 

 Изабране школе за прву фазу спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике

Министарство просвете, науке и технолошког развоја  упутило је ЈАВНИ ПОЗИВ свим основним и средњим школама чији је оснивач Република Србија, аутономна покрајина или јединица локалне самоуправе у Републици Србији за учешће у првој фази спровођења програма стручног усавршавања за достизање основног нивоа дигиталних компетенција за наставнике основних и средњих школа.

На адресу Министарства приспело је пет стотина седамдест пријава. Обука је, у овом моменту, обезбеђена за 2276 запослених у 205 школа. Техничка школа ,,15.мај" налази се на списку одабраних школа.

Програм стручног усавршавања реализоваће се у школама према динамици и на локацијама условљеним бројем учесника из једне школе односно јединице локалне самоуправе и техничким условима за реализацију, почев од 15. августа 2017. године. Програм стручног усавршавања биће бесплатан за учеснике.Одлуку која садржи списак школа и број добијених обука може се видети O В Д Е.

 

         Обука запослених у средњим школама за примену општих стандарда постигнућа за крај општег средњег образовања и васпитања и средњег стручног образовања и васпитања у делу општеобразовних предмета

У уторак, 7. марта 2017. у Техничкој школи наставницима српског језика, математике, историје, географије, биологије, физике, хемије, енглеског и руског језика одржано је уводно предавање о обуци запослених у средњим школама за примену општих стандарда постигнућа за крај општег средњег образовања и васпитања и средњег стручног образовања и васпитања у делу општеобразовних предмета. Координатор обуке Снежана Станојевић  упознала је наставнике са циљевима обуке: пружање подршке запосленима у образовању примени стандарда постигнућа , упознавање запослених у образовању са концептом, садржајем, настанком и улогом стандарда постигнућа ученика у образовном систему , упознавање запослених у образовању са улогом стандарда у наставној пракси. 

                   

Иначе, Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања је током новембра и децембра 2016. године реализовао први циклус Обуке запослених у средњим школама за примену општих стандарда постигнућа за крај општег средњег образовања и васпитања и средњег стручног образовања и васпитања у делу општеобразовних предмета за наставнике који предају у гимназијама.

                    

 

 Инквајери метод у реализацији наставних садржаја

Семинар за наставнике Инквајери метод у реализацији наставних садржаја одржан је 6. јуна У Техничкој школи. Реализатори, проф. др Стеван Јокић, научни саветник у Институту за нуклеарне науке ВИНЧА и Љиљана Јокић, професор физике, упознали су наставнике са Инквајери(IBSE) методом и представили им потребне и довољне услове за реализацију научног описмењавања сваког ученика.

Посебна пажња посвећена је одржавању експерименталног приступа научном образовању у коме се одговор на постављене хипотезе добија заједничким радом ученика и наставника. Семинар је у  групи компетенцијa K2, приоритет 2.

 

 Инклузивно образовање и индивидуални образовни план

У оквиру пројекта ,,Образовање за социјалну инклузију“ Министарства просвете, науке и технологије за наставнике Техничке школе ,,15.мај“ одржан је дводневни семинар ,,Повећање доступности и квалитета образовања кроз припрему индивидуализираног приступa детету/ученику – инклузивно образовање и индивидуални образовни план“.

 

 

Имајући у виду да се термин инклузија  у школској пракси најчешће односи на обезбеђивање наставе ученицима са посебним потребама, на овом семинару су наставници имали прилике да се упознају са законским оквиром инклузивног образовања, техникама и израдама педагошког профила, стратегијама наставе са даровитим ученицима. Посебна пажња је посвећена индивидуалном образовном плану, планирању подршке у образовању, корацима и поступцима у изради ИОП-а као и примени, ревизији и евалуацији ИОП-а.

Семинар је одржан 24. и 25. јануара.

Компетенција К3, приоритетна област 8. Број учесника: 60.

 

 

Мобинг у просвети

Семинар Мобинг у просвети , каталошки број 925, компетенција К1, приоритети 1,4 одржаће се 8. фебруара у просторијама Техничке школе ,,15.мај“.Општи циљ семинара је развој профсионализма кроз стварање позитивне климе у колективу. Нарочито ће бити речи о оспособљавању запослених да препознају и превентивно зауставе злостављање.

Садржај и активности предстојећег семинара изгледају овако:

1. Уводни део – Power point презентација садржаја

2. Мобинг – појам, дефиниције, карактеристике

3. Врсте мобинга

4. Узроци мобинга

5. Профил мобера и жртве мобинга

6. Фазе мобинга

7. Реакције жртве мобинга и утицај на њено здравље

8. Законска регулатива

9. Превенција кроз процес медијације/посредовањa

10. Пословна етика и механизми превазилажења стреса

11. Информисање учесника о постојећим организацијама које пружају подршку у борби против мобинга-Мобинг Ниш,Стоп мобинг

12. Евалуација

Интересовање за овај семинар је велико, али ће због ограничености броја учесника од стране предавачана, 30 наставника имати прилику да добије корисне информације на ову занимљиву тему.

 

Ни црно ни бело

Семинар ,,Ни црно ни бело'' одржан је у ТШ,,15.мај" у периоду од 1-3.11.2013.године и представља програм за рад са децом и младима, који организује Центар за интерактивну педагогију. Циљ овог програма је стварање таквог система образовања, којим ће се превазићи предрасуде, развити толеранција и изградити друштво отворено за различитости. Основни задатак програма је имплементација мултикултуралности у конкретне наставне јединице.Семинару је присуствовало 30 наставника. Учесници су се упознали са основама мултикултуралности, механизмима настајања стереотипа и предрасуда, начинима деконструкције стереотипа и предрасуда, развојем критичког мишљења, изазовима у раду са децом из мањинских и маргинализованих група, вештинама потребним за рад у области интеркултуралног образовања и приручником за израду наставних јединица.

 

 

Писање и управљање пројектима

Семинар који ће се у ТШ,,15.мај" одржати 5. децембра припада групи семинара компетенције К1 са приоритетом 6. Циљ семинара је пружање нових знања и вештина из области писања пројекта и управљања ресурсима и активностима. Овај курс би требало да помогне да се на основу свеобухватног сагледавања циљева и могућих проблема отпочне са применомпрактичних решења при реализацији циљног пројекта.Семинару ће присуствовати 58 наставника.

Предвиђене активности на семинару:

1) Дефинисање основних тачака пројекта;

2) Начин формирања пројекта;

3) Анализа пројекта;

4) Примена пројеката у пракси;

5) Управљање пројектима.

Нисте регистровани, не можете оставити коментар.