Instagram

Instagram

Наша школа

youtube snimak

50 година школе

CatchCODE апликација

catchCODE

Сајт Техничке школе "15.мај" доживео је редизајн!

Одлично, ово је право освежење! - 65.3%
Није лоше свиђа ми се. - 18.6%
Ништа боље него што је било. - 4%
Мислим да је стари сајт био мало бољи. - 3.3%
Упропастили сте онакав сајт! - 8.8%
Гласање у овој анкети је завршено
мај 2024
пусчпсн
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Посетилаца online

Ко је на мрежи: 4 гостију и нема пријављених чланова

2171671
Данас
Јуче
Ове недеље
Прошле недеље
Овог месеца
Прошлог месеца
Укупно
1879
2434
10433
2146186
38835
48279
2171671

Ваша IP адреса: 44.221.70.232
Серверско време: 2024-05-18 23:46:10

Наградни конкурси

Календар такмичења и смотри ученика средњих школа

 

Kултура на дар

 

Друштво за академски развој већ пола деценије учествује у одбрани културе и по пети пут покреће најпопуларнију кампању за промоцију и очување културне баштине у Србији. Култура на ДАР ће ове године трајати од 1. марта до 1. маја 2018. године.

Позивају се сви грађани Србије да начине фотографију или сниме филм у трајању до 3 минута о свом омиљеном културном добру у месту у коме живе. Као и протеклих сезона, није битно годиште, ни пол, као ни број аутора или ауторки који учествују у стварању радова, већ је најбитније да фотографије и филмови буду тако осмишљени да представе места, људе или догађаје на најбољи могући начин.

Више о конкурсу О В Д Е.

 

 

Конкурс за примере успешних ваннаставних активности

 

 Завод за унапређивање образовања и васпитања, у оквиру пројекта „Јачање васпитне улоге школе“, расписује Конкурс за избор примера успешних ваннаставних активности у основним и средњим школама и васпитних активности у домовима ученика у Србији. 

 Под примерима се подразумевају различите активности, програми, акције, пројекти и иницијативе које се негују у школи/дому ученика ради остваривања васпитне улоге. Примери се могу односити на различите аспекте школског живота/живота у дому, а који нису део редовне наставе/васпитног рада, као што су: друштвене, уметничке, техничке,  хуманитарне, културне, спортске и друге активности (укључујући ученичке задруге, проширену делатност школе…); излети, екскурзије, настава у природи, летње школе, истраживачки кампови; активности у функцији подршке осетљивим групама ученика (мањинске групе, ученици којима је потребна додатна образовна подршка, мигранти, деца која живе у домовима, деца која мењају школу…); активности у оквиру одељенске заједнице и друго.

 УСЛОВИ КОНКУРСА

 

Конкурс је отворен од 1. 10. 2017. до 31. 12. 2017.

 

Право на учешће у Конкурсу имају основне и средње школе и домови ученика. Установа може послати више примера на Конкурс у одвојеним пријавама. Више о конкурсу:

 

http://www.zuov.gov.rs/konkurs_vannastavne_aktivnosti/

 

 

Енергију штедим ЈА више вредим

ЕГШ ,,Никола Тесла" расписује наградни конкурс:

Енергију штедим, ја више вредим

Средњошколци тимски (два члана+ ментор) израђују мултимедијалну презентацију, плакат и лого такмичења на тему:

Укроћени Нијагарини водопади остварени сан Николе Тесле

Мултимедијална презентација има временско ограничење на максимлних 256 секунди.

Све остало је ваша креативност …
Оцењује се техничка тачност , писменост  и оригиналност.

Плакат  средњошколаца на себи мора да има предлог лога такмичења, а  лого се  прилаже и   као посебни  документ.

Плакат је неопходно одштампати на А3 формату.

Пријавне листове могу се  преузети овде:средњошколци

Предвиђене су прва , друга и трећа награда као и  специјална награда за посебни допринос .

Питања на e-mail : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

 Радови се шаљу поштом или лично предају секретару школе.

ЕГШ „Никола Тесла“
Багрдански пут 7, 35000 Јагодина
e-mail:Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
е-mail : Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.

Више о конкурсу ОВДЕ

 

MET MOBILE CHALLENGE 2015

 

 

Универзитет Metropolitan и Microsoft Србија позивају све заинтересоване средњошколце да се пријаве на такмичење MET MOBILE CHALLENGE које ће се одржати у фебруару месецу 2015. године. Током овог такмичења ђаци ће имати прилику да присуствују радионицама које ће им омогућити да савладају основне технике за развој мобилних апликација и да уз помоћ ментора развију идејно решење мобилне апликације. Ово такмичење не захтева програмерско знање, најважније је да такмичари буду креативни јер ће управо најкреативније идејно решење победити.

Од ученика се очекује да буду што креативнији у развоју идеја за апликације за мобилне уређаје на тему „Креирај, уведи новине и промени свет.“

ВАЖНИ ДАТУМИ

Рок за пријаву: 14.02.2015 Београд / 21.02.2015 Ниш

Рок за слање идејних решења: 01.03.2015 Београд / 07.03.2015 Ниш

Доношење одлуке који тимови пролазе у финални круг: 05.03.2015 Београд / 11.03.2015 Ниш

Такмичење у Београду

21.02.2015- Упознавање тимова и ментора, радионице

07.03.2015 – Финални део такмичења

Такмичење у Нишу

28.02.2015 – Упознавање тимова и ментора, радионице

14.03.2015 – Финални део такмичења

Више о такмичењу ОВДЕ.

ODS такмичење за наставнике

ОDS такмичење ће се одржати у периоду од 15. октобра 2014. до 15. јануара 2015. Такмичење се одржава у свим земљама у којима се пројекат спроводи. Први део такмичења је на државном нивоу, након чега победник учествује у међународном такмичењу. Циљ овог такмичења је да се мотивишу наставници да размењују са колегама своје сценарије за учење, да користе што више портал ОДС-а и да примењују иновативне методе у образовању.

Сценарио за учење се предаје преко ауторског алата који се може пронаћи на порталу (ODS authoring tool). Сценарио не сме имати више од 6000 карактера и не сме да буде већи од 2МB и 3 А4 стране (заједно са сликама, графиконима, итд).

Крајњи рок за предају радова је 15. децембар 2014. године.

Више о такмичењу О В Д Е.

 

Наградни конкурс "Кад не поштујемо правила, онда..."

Поводом 9. децембра, Међународног дана борбе против корупције, Агенција расписује пети Конкурс за ученике основних и средњих школа, студенте факултета и просветне раднике на тему "Кад не поштујемо правила, онда...". Конкурс траје до 28. новембра.

Више о условима конкурса ОВДЕ.

 

Ликовни конкурс за календар Европског ПРОГРЕСA за 2015. годину

Расписан је ликовни конкурс за новогодишњи календар програма Европски ПРОГРЕС, на тему "Упознај Европу", за ученике и ученице средњих школа и гимназија у 34 општине југоисточне и југозападне Србије. Циљ овог конкурса је да подстакне средњошколце да развијају своје таленте и надахне их да истраже и открију мало познате а занимљиве чињенице о Европи, као и да искажу креативност у ликовном представљању своји открића широј публици.
Организовањем конкурса, Европски ПРОГРЕС наставља традицију коју су претходних година у југозападној и јужној Србији организовали европски развојни програми ЕУ ПРОГРЕС, ПРО и МИР. Ученици, наставници и родитељи ову иницијативу у прошлости позитивно су оценили и са задовољством подржавали.

Дванаест најбољих радова, које буде одабрао стручни жири, биће штампано на календару Европског ПРОГРЕСа за 2015. годину. Млади аутори одабраних радова биће награђени лаптоп и таблет рачунарима, као и фотоапаратима. Лаптоп и пројектор биће додељени школи, која буде проглашена за најбољу на основу укупног броја и квалитета свих поднетих радова, као и преданости у организацији интерног школског такмичења. Конкурс је отворен до 10. новембра 2014. године, а проглашење победника, додела награда и промоција календара биће организовани крајем децембра у Блацу.Учесници овогодишњег ликовног конкурса "Упознај Европу" треба да представе сопствено виђење чињеница о Европи за које сматрају да су занимљиве и да их треба поделити са другима, у позитивном тону и уз исказано разумевање одабране теме. Све радове треба да прати и кратак текстуални опис којим се објашњава представљена чињеница и шири поменуто сазнање о Европи.

Више о конкурсу ОВДЕ

Пропозиције ликовног конкурса налазе се ОВДЕ

 

Такмичење Загризи

Универзитет Метрополитан и позивају све средњошколце да се пријаве на такмичење ЗАГРИЗИ које ће се одржати у новембру 2014. године. Такмичење је предвиђено за све оне који желе да се такмиче из области дизајна користећи следеће софтвере:

  • Garage band
  • Finale cut
  • Photo booth
  • Keynote

КРИТЕРИЈУМИ ЗА ТАКМИЧЕЊЕ

Такмичнење обухвата максимално 88 учесника, односно 22 тимова са по 4 такмичара. Такмичари могу да се пријаве са већ оформљеним тимом, али и као појединци где ће на крају пријава организациони тим да формира тимове накнадно од пријављених појединаца.
Критеријуми на основу којих ће се одредити најбоље идејно решење на такмичењу, на основу које победнички тим аплицира за главну награду коју додељује Универзитет Метрополитан, су следећи:

Креативност и иновативност (60%)
Применљивост (20%)
Презентација идеје (20%)

ТЕМА

Тема такмичења биће званично саопштена свим пријављеним кандидатима неколико дана пре почетка одржавања такмичења.

НАГРАДЕ

Награда Универзитета Метрополитан

Универзитет Метрополитан је обезбедио укупно 4 ваучера у вредности од 1000€ за четворогодишње студије на Факултету дигиталних уметности. Ваучери ће бити додељени сваком члану победничког тима.

Специјална награда компаније Систем:и

За I освојено место iPad mini WiFI 32 GB silver  - md532hc/a
За II освојено место iPod Shuffle 2GB – md775bt/a
За III освојено место ваучер за куповину са 5% попуста

ПРИЈАВА

Пријава за такмичење отворена је од 07. октобра 2014.

Конкурс се може видети ОВДЕ.

Друштво за академски развој другу годину заредом покреће кампању за промоцију културне баштине у Србији која ће трајати од 1. септембра до 1. новембра 2014. године.

Право учешћа имају сви који сниме филм у трајању до 3 минута о свом омиљеном културном добру у месту у коме живе. Није битно годиште, ни пол, као ни број аутора или ауторки, већ је најважитнији филм који треба да буде осмишљен тако да представи места, људе или догађаје од културног значаја на најбољи могући начин.

Филм може бити снимљен било којом врстом камере или монтиран било којим програмом, докле год се не крше ауторска права, односно, докле год филм представља 100% рада аутора или ауторке.

Све филмове који стигну до 1. новембра 2014. године, у 23:59, биће објављени на YоуТubе каналу, као и путем друштвених мрежа, како би сви могли да уживају у њима.

Поред филма, потребно је послати основне податке о свим ауторима и ауторкама: име, презиме, датум рођења, место и контакт телефон, као и краћи опис филма који шаљете (од 50 до 100 речи). Све то потребно је послати на мејл Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..

Сви филмови који испуњавају задате критеријуме биће у конкуренцији за вредне награде које су обезбедили дародавци.

Конкурс можете погледати ОВДЕ

 

                          Конкурс о Михајлу Пупину у школама у Србији

Образовно-истраживачко друштво Михајло Пупин и компанија Телеком Србија, уз подршку Министарства науке, просвете и технолошког развоја, расписали су литерарни конкурс за све основне и средње школе у Србији посвећен научнику Михајлу Пупину, у оквиру обележавања 160 година од његовог рођења и 90 година од када је за своју аутобиографију „Са пашњака до научењака“ добио Пупицерову награду. Тема литерарног конкурса за основце је: Мој сусрет са Михајлом Идворским Пупином, док би средњошколци требало да одговоре на тему: Михајло Идворски Пупин у сусрету са мном.

Циљ конкурса је да се покаже колико добар и снажан пример представља Пупиново дело данас, а не постоји прикладнији начин да се ово богато наслеђе оживи него у школама.

Заинтересовани ученици своје радове могу да пошаљу најкасније до 15. октобра. Детаљне пропозиције и упутства за слање, Министарство просвете проследило је свим школама., а компанија Телеком Србија припремила је вредне награде за најбоље радове.

Награде ће бити уручене на овогодишњем Сајму књига, а најбољи радови биће уврштени и у сталну поставку виртуелног музеја Михајла Пупина на сајту  www.mihajlopupin.rs

 Текст конкурса ОВДЕ


Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера

 

Удружење професора информатике Србије UPIS уз подршку Министарства трговине, туризма и телекоминикација и у сарадњи са linux Центром из Београда, позива Вас да учествујете у такмичењу


Креирање наставних садржаја коришћењем слободног софтвера


Право да конкуришу на такмичењу имају сви ученици наставници, учитељи, дефектолози, педагошко - психолошка служба школе, управа школе, рачуноводство школе, школске библиотеке.
Ученици средњих и основних школа који са својим наставником ментором креирају наставне садржаје у неком од програма слободног софтвера којег иначе користе у настави (нпр.Gimp, Inscape, Libre Office, Geogebra, Blender, Audacity, Free Pascal Lazarus и други. тј. сви они програм који су под лиценцом GNU, GPL, BSD, LGPL) могу да пошаљу као такмичарске радове.
Програме и идеје за креирање наставних садржаја које можете користили су на сајтовима

http://www.slobodansoftverzaskole.org/ или  http://sourceforge.net/


Ови садржаји ће представљати базу задатака и вежби из свих предмета који се изучавају у школи. Задаци се шаљу организатору а стручна комисија ће прегледати задатке.
Под наставним садржајем подразумевамо лекције, илустрације, анимације, интерактивне мапе, тестове, радне листове, збирке задатака, снимке звука, посебно обрађене фотографије, илустративне фото албуме, помоћне инструкције за успешније провођење инклузивне наставе и сл.
Цео процес се одвија онлајн. На крају такмичења сви задаци ће бити постављени на сајт удружења као база коју могу да користе сви заинтересовани. Најбољи тимови ће бити награђени.
Ваше радове можете пријавити отварањем налога и испуњавањем обрасца на адреси:

http://www.slobodansoftverzaskole.org/takmicenje/

а страницама овог сајта можете наћи детаљне информације о реализацији такмичења, пропозицијама, начину пријаве кандидата, избору најбољих радова и додели награда. Користите мени за контакт како би допринели овом такмичењу или нам поставили питања у вези учествовања ваших кандидата. Биће нам задовољство да вам помогнемо.
Додатне информације можете добити ако пишете на следећу  адресу Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели..
Предвиђене су вредне награде за школу која пошаље највише радова, наставника који пријави највише ученика, за наставника који пошаље најкреативнији рад и три награде за најкреативније ученике.
Величина појединачног рада је максималне величине од 25 до 50 МБ.
Рок за предају радова је 01. Децембар. 2014. године. Додела награда ће се обавити до краја првог полугодишта.

 

Наградни конкурс пројекта "Сигурнетица"

Наградна категорија је категорија филма (клипа) на тему „Безбедност деце на Интернету“.  Филм би требало да буде снимљен или да се састоји од фотографија које су ваше власништво, дакле битно је поштовати ауторска права. Сваки рад пријављује један ученик. Број радова које један ученик може послати је неограничен.

Конкурс траје од 1. септембра до 1. октобра.

Више информација о конкурсу можете сазнати овде.

 

КОНКУРС „Сазнали на семинару применили у пракси 2014.“

ЗАВОД ЗА УНАПРЕЂИВАЊЕ ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА

Фабрисова 10, 11000 Београд

расписује

НАГРАДНИ КОНКУРС

за предшколске установе, основне и средње школе

САЗНАЛИ НА СЕМИНАРУ ПРИМЕНИЛИ У ПРАКСИ 2014 .“

Ако сте васпитач, наставник разредне/предметне наставе или стручни сарадник у  предшколској установи, основној/средњој школи или дому ученика, континуирано се стручно усавршавате и  волите да примењујете новине у свом раду позивамо вас да учествујете на четвртом по реду Конкурсу „Сазнали на семинару применили у пракси 2014.“ Ради развијања и промовисања културе примене знања и вештина стечених на семинарима одобрених програма сталног стручног усавршавања Завод расписује наградни конкурс у коме позива наставнике, стручне сараднике и васпитаче да пошаљу радове из којих се види на који начин су научено на семинару применили у свом непосредном раду са децом/ученицима за унапређење њиховог развоја и постигнућа. Најбољи радови биће увршћени у електронску базу података чиме се омогућава размена примера добре праксе. Више о конкурсу ОВДЕ

Такмичење у креирању мобилних апликација на Windows платформи

Универзитет Метрополитан и Мicrosoft позивају све заинтересоване средњошколце да се пријаве на такмичење MET MOBILE CHALLENGE. Ово такмичење не захтева програмерско знање, јер се одвија у два дана, а први дан је предвиђен за обуку свих пријављених кандидата, како би били оспособљењи за прављења мобилних апликација. С обзиром на ову чињеницу тј. да ће сви кандидати бити обучени и осбособљени за рад, најважније је да такмичари буду креативни јер ће управо најкреативније идејно решење однети победу.
Сугестија је да сви заинтересовани пријаву изврше што пре, јер је број такмичарских места ограничен.

Детаљније о такмичењу можете погледати овде.

 

Конкурс "Мој завичај"

Светосавско звонце и Међународни фонд јединства православних народа из Москве (Одељење за Србију) расписују велики наградни Конкурс "Мој завичај".

Тема је слободна: опишите, ставите у стих, ноте, прикажите нам ваш завичај!

Крајњи рок за пријем радова је 1. мај 2014.

Детаљније о конкурсу можете погледати овде.

 

Удружење професора информатике Србије вас позива да учествујете у такмичењу 

'Сајт за безбедан интернет''

 Такмичење “Сајт за безбедан интернет“ је део едукативног програма ‘’Безбедан интернет’’ којим Удружење професора информатике Србије промовише и стимулише безбедно коришћење интернета и превенцију злоупотреба код деце путем интернета.

Тема сајта који ће бит објављен на интернету је ''Безбедно коришћење интернета,   спречавање злоупотреба и искоришћавања деце путем интернета''.

 

   Ко може да учествује:

 - Ученици основне школе, седми и осми разред, у тимовима до 3 ученика и

 - Ученици средње школe трећи и четврти разред , у тимовима до 3 ученика.

Улога ученика је да креирају сајтове информативног и едукативног карактера, што подразумева идеју, маштовитост, истраживање, креативност, као и креирање мултимедијалних елемената.

Сваки тим мора да има ментора наставника. Ментори су наставници свих струка, стручни сарадници педагози психолози, библиотекари. Сви који су мотивисани да се баве задатом темом. Једна школа може да пријави до 5 тимова. Тим пријављује и води наставник ментор.

За креирање сајта препоручујемо (није обавеза) да се користи неки од сервиса који су бесплатни и доступни на интернету и који пружају онлајн креирање (нпр. неки од CMS алата). Избор алата односно сервиса је остављен тиму да сам одлучи који алат је најпримеренији и који ће испунити захтеве мултимедијалности.

Улога ученика је да креирају сајтове информативног и едукативног карактера, што подразумева идеју, маштовитост, истраживање, креативност, као и креирање мултимедијалних елемената.

Тимови се пријављују путем пријавног формулара које можете преузети са следеће адресе:

takmicenjesbi.weebly.com

Детаљније информације на нaведеним сајтовима a пријавни формулар којисе налази на горе наведеном сајтупослати путем email на адресу  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели." target="_blank">upisbzdint@gmail.com

Рок за пријављивање тимова и публиковање сајта на интернету је 22.12.2013. године.

 

Драгстор науке 2013/2014

Писање и презентација научноистраживачких радова

Сви пријављени радови биће објављени, а најбољи награђени.

Рок за слање радова је 30.11.2014.године.

Више информација можете погледати овде.

 

Кад мало боље размислим...

Агенција за борбу против корупције организује четврти наградни конкурс за ученике основних и средњих школа, студенте и просветне раднике на тему: "Кад мало боље размислим..."

Детаљније о конкурсу можете погледати овде.

Нисте регистровани, не можете оставити коментар.